Priča:

 

Ovo je priča trinaestogodišnjeg A. On će u previranjima rata u Bosni i Hercegovini, iako teško ranjen, biti svjedokom brutalnog ubistva njegovih roditelja i sestre. Od tog momenta za njega počinje borba za vlastito preživljavanje. Potpuno prepušten sam sebi, uspijeva se na izmaku snage spasiti u jednoj kući uništenoj podmetnutim požarom, u nadi da će umaći borbama koje još uvijek bjesne, da će preživjeti i da će se na kraju moći spasiti. Ali u njegovom skrovištu za njega počinje mučeništvo.  

 

 


Motivacija:

 

Kao specijalni istražitelj pri Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Den Haagu autor je više od pet godina radio u Bosni i Hercegovini i na Kosovu te obavljao istražne radnje na licu mjesta. Njegove istražne radnje su se više od tri godine protezale, između ostalog, i na različite postupke u vezi sa masakrom u bosanskom mjestu Ahmići. Pri tome je imao direktan pristup mjestima zločina kao i priliku da se susretne za preživjelim, žrtvama i svjedocima, ali i sa ponekim optuženim. Mnogi lični razgovori i opisivanja otkrila su mu cijelu razmjeru strahote i zvjerstava u ovom ratu. Ovo mu omogućava da, uz bliskost koju ima prema samoj zemlji, zabilježi upečatljivu i realističnu sliku tog vremena. Lični odnos prema protagonistu kojeg poznaje od 2005. godine kao svjedoka sa intervjua, omogućio mu je – uz saglasnost – da ovu potresnu i šokantnu priču ispriča bez šminkanja i sa svim detaljima iz prve ruke. 


Poruka:

 

To je užas doživljen na vlastitoj koži. 

Iako se naracija odvija i smještena je u Bosnu i Hercegovinu tokom rata, ovdje se ne radi samo o ovom ratu per se, nego mnogo više o predočavanju sudbine pojedinca u jednoj vanrednoj situaciji. Sudbina koja pogađa ljude diljem svijeta zbog trajnih i iznova rasplamsanih sukoba. Možda upravo u ovoj minuti. Ova knjiga uranja duboko u ponore rata, opisuje čisto neizrecivo i prikazuje noćnu moru koja je svom silinom udarila u život trinaestogodišnjaka. Knjiga želi dati doprinos prikazivanju tragičnosti i perfidnosti rata iz perspektive jednog djeteta.  Pokazuje šta je ljudska, ali i dječija, psiha i duša u stanju podnijeti. Dijete, koje je u centru radnje, je preživjelo i može ispričati događaje. Ima potrebu ispričati sve. Izvještaj pokazuje neušminkanu realnost rata i posljedice koje on nosi sa sobom. Fokusira se na faktore „volje za životom“ i „nade“, koji su protagoniste doveli u stanje u kojem sve te strahote mogu izdržati. 

 


Autor:

 

Rođen 1969. godine i živi u Hürmu, okrug Melk, Donja Austrija, Austrija. 

Oženjen, otac 3 djece. 

Službenik u austrijskom Ministarstvu unutarnjih poslova u Beču. 

 

Foto: © Michael Bouda