Tragedija i nada

Ahmići

Osam dana trinaestogodišnjeg Adnana

OUT NOW

16. april 1993. godine

Ovaj dan su obilježile KRV-SUZE-SMRT.

SJEĆANJE-NADA-VOLJA ZA ŽIVOTOM obilježile dane koji slijede! 

Posmatrajući tragediju i bezočnost očima djeteta, ova knjiga duboko uranja u ponore rata.


Recenzije

"„… Thomas Obruča na drugoj strani ove priče, radi jedan maestralan posao o kojem nema puno tako preciznih svjedočanstava u tekućoj literaturi. Uvodi nas u dušu same žrtve, pokazuje snagu njene volje, njena iskušenja, vodi nas kroz njene smrtne strahove, provodi nas kroz labirint njenih halucinacija, snoviđenja, nade, pokazuje što je život u jednom totalnom suočavanju sa apsolutnim zlom...."

 

Recenzije Fuad Đidić, tacno.net, 16.6.2023


"Ja sam osoba koja je preživjela genocid, a posebno sam osoba koja je kao dijete morala iskusiti rat, progon i na kraju deportaciju posle tri godine opsade. Meni je uvijek bila posebna briga da promoviram obrazovanje u ovoj oblasti. Šta rat znači za one koji su pogođeni? Kako se ljudi, posebno djeca, nose sa onim što su doživjeli nakon rata?

Drago mi je da se sve više knjiga piše o ratu u Bosni i Hercegovini. Samo prosvjetljenjem i obrazovanjem možemo spriječiti dalje ratne zločine. Tako da više djece ne odrastaju u ratu. Da na kraju nijedna porodica ne mora decenijama tražiti svoje najmilije u masovnim grobnicama. Da nijedan narod neće biti primoran da bježi. 

Hvala Thomasu Obruči na vrijednoj knjizi."

 

Selma Jahić, Austria


"Počela sam čitati Vašu knjigu, i zaista je, bez ikakvih pretjerivanja, zapanjujuća, emotivna, duboka i inspirativna za čitaoca. Da Bosna i Hercegovina nije pod upravom stranih vojničkih čizama, i da smo moja malenkost i/ili bilo ko s iskustvom u bavljenju književnošću na nekoj rukovodećoj poziciji, Vaša knjiga bi bila uvrštena u obaveznu literaturu za srednjoškolsko obrazovanje u Bosni i Hercegovini i šire. Ovo je jednostavno literatura koju mora imati svaka (kućna) biblioteka, zbog njene istine, srceparajuće istine i horora nehumanih i zastrašujućih događaja koji su se desili u srcu Evrope na kraju 20. stoljeća, a prethodno viđeni u Evropi kroz genocide i masakre u Prvom i Drugom svjetskom ratu. Nadam se da će ovi nehumani evropski političari pročitati Vašu knjigu, kao posljednji pokušaj da se probudi ako je išta od humanosti ostalo u njima. Jer s njihovom politikom aparthejda u Bosni i Hercegovini prema Bosni i Bošnjacima, oni zapravo orkestriraju novi genocid i mnogo gore i mnogo strašnije sudbine od one koju je imao dječak iz knjige."

 

Emina Džaferović, Theoretical Physicist, External Auditor for Quality Systems, Senior Case Officer and Lead Assessor | TV presenter, Educator - Bosnia i Herzegovina

 

 


"Rijetko se može naći vještina kriminalističkog analitičara kombinirana sa suosjećanjem i gracioznošću nesvjesnog pjesnika, utkane u jedan tekst."

 

Dina Greenberg, author of the novel „Nermina’s chance“ (Atmosphere press)

 


"Najopasniji pogled na svijet je pogled na svijet onih koji svijet nikada nisu ni pogledali.“ 

"Alexander von Humboldt je to znao – Thomas Obruča je svojim redovima u djelu Ahmići pogledao svijet – utemeljeno, iskreno i jasno.Majstorsko psihološko djelo od historijskog značaja."

 

Dr. Thomas Müller, kriminalistički psiholog i bivši voditelj Službe za kriminalističku psihologiju Saveznog ministarstva unutarnjih poslova/Beč

 


„Ova priča o sudbini pojedinca kroz pripovijedanje djeteta pokazuje potpunu pomahnitalost «etničkog čišćenja» u Bosni i Hercegovini mnogo uvjerljivije i surovije nego mnogi obimni izvještaji međunarodnih istražnih organa.

Ovo nije jednostavno štivo, ali je neophodna, kako bi se izvukle lekcije iz ovog mračnog poglavlja historije i, nadati se, spriječili budući genocidi.“ 

 

Manfred Nowak, profesor ljudskih prava na Univerzitetu Beču i generalni sekretar Global Campus of Human Rights u Veneciji*

 

*Za vrijeme rata u Jugoslaviji bio je povjerenik UN-a za pitanja rasvjetljavanja sudbine gotovo 30.000 nestalih. Nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine obavljao je dužnost jednog od ukupno osam međunarodnih sudija na najvišem bosansko-hercegovačkom sudu u Sarajevu.